Hajléktalanok, munka, munkanélküliség

Mostanában sokat járunk a Barátnőmmel a városban… járunk, dumálunk…és szemlélődünk… Mindig sajnáljuk, hogy nincs nálunk fényképezőgép.  A múltkor is… A Kossuth térnél jártunk, és mit láttunk egy padon? Hajléktalanok, akik olvasnak… Könyvet olvasnak, vastag könyvet, regényt… messziről is látszik… És nem volt nálunk fényképezőgép… Ott ültek, a nyomorban, a reménytelenségben…és olvastak… megdöbbentő… megkapó, megható.. És ami a legmegrázóbb, hogy jobban feltalálják magukat, mint én… a munkanélküliségben… én csak szerencsétlenkedem, pótcselekvésekhez folyamodom, cigaretta, internet, csetelés… hiábavalóságok. Ők meg olvasnak… Tudnak olvasni, lehet, valaha olvasott, igényes emberek voltak, családdal, állással, reményekkel, életekkel… De az is lehet, hogy csak most találtak rá erre az életmentő megoldásra… Szinte irigyeltem őket egy pillanatra.

Második kép… Barátnőmmel idegesen keressük egy előadás helyszínét  a városban..Jaj, jaj, a Nyugatinál vagyunk, elkésünk, nem találjuk, egyikünk sem nagy tájékozódó…Barátnőm nézi a neten, hol lehet a cím földrajzilag..én is nézem a neten, a bejelölt Facebook eseményeim között.. legalább a cím pontos?  Nem volt az, ezért nem találtuk… És közben… Én megláttam..őt..A barátnőm észre se vette. Egy öreg, hajléktalan nő, csak úgy állt ott a járdaszegélyen, mint egy szobor… téli kabátban a 25 fok melegben…állt és nézett maga elé üresen, kilátástalanul, egyedül, reményvesztetten, mintha már nem is ezen a földön lenne… Elhagyatottság, megsemmisülés… szent atya ég…. Őt se fényképeztük le…

Harmadik kép. Ülünk Barátnőmmel a Duna parton… Mögöttünk egy madár, talán csóka… diót tör fel a csőrével, őrület, azt eszi… barátnőm mondja… nahát, ezt le kéne fényképezni.. minden nap kéne egy fényképet csinálni valami szép dologról.. valami szép dologról… hát szép dolgok ezek??

A munkanélküliség, a pénztelenség, a reményvesztettség öl, butít és nyomorba dönt… nem mindenkit.. talán csak engem. Jönnek a pótszerek a megoldások helyett. Önbecsülés lenullázódása, mindenki kutyája vagyok már, mindenki lealázhat, mindenki értékesebb nálam, akinek van munkája, a Tesco pénztáros is.. az utcaseprő is.. Már az is megfordult a fejemben, elmegyek luxus kurvának…áh az nem jó.. túl öreg vagyok már hozzá, és nem Richard Gere fog jönni a Pretty Woman-ből… Sajnos.  Nem jó ötlet…elvetem..

Egyébként amit Magyarország, a magyar állam, a multik, a fejvadász cégek művelnek a munkanélküliekkel, az átláthatatlan és felháborító.. Két-három nyelvi diplomám van, franciából és oroszból.. elég türhetően tudok angolul..bármilyen kuli call centeres munkát elvégeztem már sok évig franciául.  A fejvadász cégek megkeresnek, reményt keltenek, interjú velük, nyelvi teszt… röhögnöm kell, a fejvadász kislány, aki franciából vizsgáztat, még középfokon sem tud.. Utána interjú, a fejvadászéknál, vagy utána a cégnél…Huszonéves, tapasztalatlan, azt sem tudja miről beszélünk kis fiatal libácskáknak kell megfelelnem , eladnom magam, akiknek nagy a mellényük, magabiztosak, de tulajdonképpen meg se ugatják… ki vagy, mi vagy, mit érsz..

Vagy tájékozatlanok… Előfordul, hogy behívnak az interjúra és pár hét múlva, mikor már te keresed őket, kiderül, jaj, már nincs is meg az állás, jaj, tévedtek, nem is franciást kerestek, hanem olaszost… jaj, hát ilyen gyors a mozgása most ennek a piacnak… Hát normális ez???  Te meg ott állsz, mint egy istenverte hülye… Az is előfordult velem, hogy egy fejvadász beajánlott egy sokat és sok pénzt ígérő autós céghez, valami szerződések napra készen tartásához.  Elvárás:  francia felsőfok, angol középfok.. Odamegyek.  Azt mondja a HR- es kis huszonéves: azt mondták önről a fejvadász cégnél, hogy sok éves tapasztalata van az autóiparban.. mi, hol, tessék???

Elém tesz egy angol tesztet, ami arról szól, hogy ha a kocsinak felül bedöglik a jobb szélső szelepe, akkor vajon mi romlott el az autóban, mit kell megjavítani… rögtön hülyét kapok.. A további kérdések arra vonatkoznak, ha ez meg az meghibásodik, melyik törvény lép életbe és milyen hatósághoz kell fordulnia a kedves kliensnek? Először titkon nézem a mobilon, a google-ön, mi a fene ez…legalább az angol kifejezéseket értsem, talán így megtippelhetem. Nővéremet is kérdezgetem a Facebook cseten.. neki sincs fogalma se..pedig neki jogosítványa is van.. nem úgy,mint nekem.. aki mindezidáig csak utasként fordultam elő autóban. Na jó..bejön a HR-es kiscsaj, meg a manager.. mondom nekik, sorry… ÉN MONDOM, hogy sorry.. Jaj, kiderül, a fejvadász cég már nem az első olyan embert küldi ide, aki nem is konyít az autóiparhoz… Hát kérdem én.. normálisak ezek???? Sok pénzért ülnek a huszonéves kislányok a fejvadász irodákban, és ostoba, felületes, embertelen módon játszadoznak emberekkel, sorsokkal. MAGYARORSZÁG, szeretlek… Hozzáértő fejvadász cégek..imádlak… multik… kösz, hogy vagytok…

Amilyen jóhiszemű vagyok, még mindig nem adtam fel a reményt, még mindig akad egy-két kompetensnek és lelkiismeretesnek tűnő fejvadász, kicsit idősebb hölgy, aki reménykeltő. Egy-két szimpatikusabb, emberibbnek tűnő multi.. ahova pályázhatok, pályáztam… és nincs veszve semmi.. Csak a bankszámlámon az egyenleg  nemhogy stagnál, egyre csak csappan.. Mi lesz így???  Vajon képes leszek hajléktalanként én is olvasni, nem belepusztulni, nem Dunába ugrani, nem megőrülni… ?

Segíts édes Istenem, tudom, hogy vagy….